banner

Pieczone ziemniaczki z twarożkiem

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Pieczone ziemniaczki z twarożkiem

Składniki

Nazwa Ilość
Ziemniaki 2 szt
Pieprz czarny 1
Sól 1
Szczypiorek 1 łyżka
Twarożek półtłusty 2 łyżki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Dwa dokładnie umyte i oskrobane ziemniaki wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, po czym nadkrój wzdłuż, ale nie tak, by je przepołowić a jedynie zrobić miejsce na farsz.
    2. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, przykryj folią aluminiową.
    3. Piecz w temperaturze 180℃, przez ok. 45 minut lub dłużej, jeśli są to duże sztuki.
    4. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową, dzięki czemu warzywo się zarumieni.
    5. Po wyjęciu ziemniaki wypełnij twarożkiem (łyżka na jeden ziemniak) z białego, półtłustego sera oraz szczypiorkiem.
    6. Dodaj ziół i pieprzu do smaku.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.