Pizza klaun
Autor: Kinga Gutowska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szczypta cukru | 1 | szt |
1 szklanka mąki | 1 | szt |
1/2 szklanki mleka | 1 | szt |
100g tartego sera, | 1 | szt |
2 plastry szynki wędzonej landrauchschinken | 1 | szt |
30 g świeżych drożdży (1/3 kostki) | 1 | szt |
70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) | 1 | szt |
Czarna oliwka, 2 pomidorki koktajlowe, 1 pieczarka | 1 | szt |
Łyżka oleju | 1 | szt |
Oregano i bazylia | 1 | szt |
1 szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Źródło: dziecijedza.com
Przygotowanie
-
- Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę.
- Zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie porcje i wykładamy do foremek.
- Ciasto smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią i oregano i posypujemy serem, jak przy klasycznej margaricie.
- Układamy oczy z plasterków pieczarki i oliwki, nos z pomidora, a usta z szynki.
- Wstawiamy do piekarnika na około 20 min w temp. 180 stopni i gotowe.
- Smacznego:)