PLACKI GRYCZANE
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
200 g mąki gryczanej | 1 | szt |
50 g mąki pszennej | 1 | szt |
Dla dorosłych szczypta soli | 1 | szt |
Łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek | 1 | szt |
Woda | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wymieszaj w misce mąki, dodaj szklankę (250 ml) wody i wyrabiaj ręką ciasto stopniowo dolewając jeszcze pół szklanki wody.
- Odstaw na 8 godzin.
- Po tym czasie dodaj olej lub oliwę i tyle wody, by powstało ciasto nieco gęstsze od zwykłego naleśnikowego.
- Smaż niewielkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni.
- Podawaj z musem owocowym, twarożkiem lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym lub rybnym.