Mięciutki piernik z bakaliami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 szklanki miodu | 1 | szt |
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej | 1 | szt |
10 dag posiekanych migdałów bez skórki | 1 | szt |
10 dag posiekanych orzechów | 1 | szt |
10 dag rodzynek | 1 | szt |
100 g miękkiego masła | 1 | szt |
3 łyżki kwaśnej śmietany | 1 | szt |
3 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia) | 1 | szt |
Dodatkowo: (100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30%, 1-2 łyżki masła) | 1 | szt |
Przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika | 1 | szt |
Skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny | 1 | szt |
1/2 szklanki mleka | 1 | szt |
1 łyżeczka sody | 1 | szt |
1 szklanka cukru | 1 | szt |
5 jajek | 1 | szt |
Opis
Do wypieku nie nadaje się mąka żytnia razowa.
Można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce 35 x 11 x 7 cm.