Pasztet z cieciorki
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 55 minut
Czas przygotowania: 14 godzin

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Słonecznik ziarno | 4 | łyżki |
Sól czosnkowa | 1 | łyżeczka |
Cebula cukrowa | 2 | szt |
Dynia pestki | 4 | łyżki |
Siemię lniane | 0,5 | szklanki |
Marchew | 1 | szt |
Oliwa z oliwek | 6 | łyżek |
Papryka słodka | 1 | łyżeczka |
Zioła prowansalskie | 3 | łyżki |
Bułka tarta | 3 | łyżki |
Ciecierzyca | 500 | g |
Jajka | 2 | szt |
Oregano suszone | 1 | łyżka |
Orzechy włoskie | 40 | |
Pieprz czarny | 1 | łyżeczka |
Sos sojowy | 3 | łyżki |
Tymianek | 1 | łyżka |
Opis
Przygotowanie
-
- Cieciorkę musisz namoczyć przez noc (około 12 godzin) przed robieniem pasztetu
- Ugotowaną cieciorkę zmiksuj razem z pestkami dyni,słonecznika i orzechami.
- Dodaj włoszczyznę do cieciorki zmiksuj.
- Wymieszaj cieciorkę z pozostałymi składnikami. Przypraw.
- Przełóź cieciorkę do brytfanki.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45-60 minut.