banner

Placki ziemniaczane na słodko z twarożkiem i rodzynkami

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Placki ziemniaczane na słodko z twarożkiem i rodzynkami

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier 3 łyżeczki 1 szt
Jajka 2 sztuki 1 szt
Olej (do smażenia) 1 szt
Rodzynki 5 łyżek 1 szt
Twaróg półtłusty 200g 1 szt
Ziemniaki 5 średnich 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ziemniaki dokładnie umyć i obrać.
    2. Wrzucić do gotującej się wody i gotować aż będą miękkie.
    3. Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia, dodać twaróg, jajka, cukier i rodzynki.
    4. Rodzynki należy wcześniej sparzyć wrzątkiem.
    5. Dokładnie wymieszać.
    6. Z masy ziemniaczano-twarogowej formować placki i smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron, aż do zrumienienia.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.