Latające pierogi z mięsem
Autor: Kinga Gutowska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 cebula | 1 | szt |
1 pietruszka | 1 | szt |
1/2 kg mąki pszenna | 1 | szt |
1/4 selera | 1 | szt |
2 marchewki | 1 | szt |
300 g mięsa wołowego rosołowego | 1 | szt |
Rzodkiewki | 1 | szt |
Zielone oliwki | 1 | szt |
Kilka plasterków sera gouda | 1 | szt |
Olej rzepakowy | 1 | szt |
Opis
Źródło: dziecijedza.com
Przygotowanie
-
- Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną zmielić przez maszynkę i usmażyć z posiekaną cebulą, a z wywaru zrobić zupę np. ogórkowa lub pomidorową:)
- Na blacie lub stolnicy wysypać 1/2 kg mąki, zrobić wgłębienie do którego dodać szczyptę soli oraz łyżkę oleju, następnie małymi porcjami wlewać ciepłą wodę, cały czas zgniatając, aż powstanie zwarta, ale nie twarda, kulka ciasta.
- Rozwałkować, podsypując mąką, wykroić koła np. szklanką, na środek nałożyć mięsne nadzienie.
- Zamknąć, zakleić i ugotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną.
- Gotowe pierogi podsmażyć na złoty kolor i udekorować serem, rzodkiewką oraz oliwkami:) Smacznego!