Pakieciki łososiowe z kremowym porem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Duży por | 1 | szt |
Filety świeżego łososia (po ok 100 g każdy) | 2 | szt |
Masło | 60 | g |
Płaty ciasta filo (20x20 cm) | 6 | szt |
Serek mascarpone | 100 | g |
Sól, pieprz | 1 |
Opis
Przygotowanie
-
- Pora drobno posiekać. Podsmażyć go na patelni z dodatkiem solonego masła i kilku łyżek wody, przez ok 10 min. (do miękkości).
- Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Ostudzić.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
- Po przestudzeniu porów dodać do nich serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
- Dwa płaty ciasta filo posmarować roztopionym wcześniej masłem, a następnie położyć na nich kolejne płaty, rozsmarowując masło na każdym z nich.
- Na środku płatów rozłożyć doprawiony sola i pieprzem lub ziołami filet z łososia, na wierzch ryby kładąc pory z serem.
- Ciasto złożyć i zlepić jego końce, uformować dwa pakieciki z nadzieniem. Dokładnie posmarować je roztopionym masłem.
- Ułożyć pakieciki w lekko natłuszczonej blasze (formie) do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min., tak by lekko się zarunieniły i były chrupiące.
- Smacznego.