Szynka gotowana
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Czosnek, ząbek | 4 | szt |
Szynka | 1 | kg |
Majeranek | 2 | łyżki |
Liść laurowy | 4 | szt |
Pieprz ziołowy | 2 | łyżeczki |
Ziele angielskie | 10 | szt |
Sól do smaku | 1 | szt |
Opis
Jak nie masz czasu, to szynkę wysmaruj przyprawami, odstaw na 5 minut i dopiero wstaw do wody.
Przygotowanie
-
- Szynkę natrzyj czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz przyprawami. Odstaw na minimum dwie godziny do lodówki (najlepiej zamarynuj mięso dzień wcześniej.)
- Przełóż szynkę do garnka.
- zalej wrzątkiem całe mięso.
- Gotuj pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu około 2,5 godziny.
- Pozostaw szynkę w wodzie do ostygnięcia. Smacznego.