Łosoś i szparagi
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Łosoś wędzony | 100 | g |
Masło | 1 | łyżka |
Szparagi świeże (poza sezonem z puszki) | 330 | g |
Cukier biały | 1 | łyżka |
Sok z cytryny | 1 | łyżka |
Koperek | 2 | łyżki |
Opis
Wyśmienity rezultat. Rozpływa się w ustach.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Dokładnie umyj szparagi i usuń końcówki. Obierz szparagi dość cienko, a następnie zwiąż w pęczek bawełnianą nitką i gotuj w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsącz.
- Łososia wrzuć na patelnię na rozgrzane masło.
- Smaż łososia przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, na koniec koperek.
- Szparagi wyłóż na duże obiadowe talerze. Polej przygotowanym sosem. Podawaj natychmiast.
- Smacznego.