Naleśniki z jabłkiem
Autor: Monika Zakrzewska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Razowa mąka orkiszowa | 0,5 | szklanki |
Kakao | 1 | łyżeczka |
Jajko | 1 | szt |
Mleko 2% - 3/4 Szlanki | 1 | szt |
Jabłko | 1 | szt |
Szczypta cynamonu | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Olej rzepakowy | 1 | szt |
Ksylitol | 0,5 | łyżeczki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Jajka utrzeć, dodać mąkę, kakao, mleko i szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę.
- Patelnie przetrzeć pędzelkiem z olejem i smażyć naleśniki.
- Jabłko pokroić w plasterki i prażyć na suchej patelni przez ok. 5-10 min.
- Jabłka doprawić cynamonem i ksylitolem.
- Opcjonalnie można podawać także z twarogiem.