Owsianka z jabłkami- wersja ‘slow’
Autor: Magdalena Kot
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Płatki owsiane | 0,5 | szklanki |
Śmietana kremówka (opcjonalnie, można dodać pół miękkiego banana w cząstkach) | 2 | łyżki |
Jabłko starte na tarce | 1 | szt |
Cynamon | 0,25 | łyżeczki |
Odrobina gałki muszkatołowej | 1 | szt |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Kilka posiekanych orzechów włoskich | 1 | szt |
Mleko | 0,75 | szklanki |
Przygotowanie
-
- Płatki owsiane zmieszać z mlekiem, śmietanką lub bananem.
- Dodać pół porcji jabłka, cynamon, cukier i wymieszać.
- Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Rozsmarować na wierzchu resztę porcji jabłka, posypać orzechami i ewentualnie odrobiną gałki muszkatołowej.
- Zapiekać 20-25min w piekarniku nagrzanym do 190C / 170 C z wiatrakiem.