Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciepłe mleko | 75 | ml |
Grzyby suszone (borowiki, podgrzybki, koźlaki) | 15 | g |
Jajko | 1 | szt |
Mąka orkiszowa pełnoziarnista | 100 | g |
Świeże drożdże | 15 | g |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Pieczarki | 10 | g |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Żółtko | 1 | szt |
Bułka tarta | 1 | łyżka |
Liść laurowy | 4 | szt |
Mąka pszenna | 125 | g |
Pieprz czarny | 1 | |
Ziele angielskie | 4 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- FARSZ: Do garnka wrzuć kapustę kiszoną, grzyby oraz przyprawy, zalej wodą. Gotuj godzinę, półtorej (Najlepiej kapustę zacząć gotowac jeszcze dzień, czy dwa przed robieniem farszu).
- Farsz przełóż na durszlak i pozbądź się soku.
- Farsz możesz bardzo drobno pokroić, lub zmielić w robocie lub maszynce.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż cebulkę. Dodaj cebulkę do farszu. Wymieszaj dokładnie.
- Jak farsz jest za bardzo wodnisty możesz dodać łyżkę bułki tartej.
- CIASTO: Do miski wrzuć pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj jajko, oliwę oraz pół mąki orkiszowej oraz pół białej.
- Zacznij wyrabiać ciasto rękoma, stopniowo dodawaj pozostałą makę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ciasto nie powinno się lepić.)
- Tak przygotowane ciasto odstaw do ciepłego miejsca na minimum 30 minut.
- Następnie podziel ciasto na kilka porcji z każdej porcji zrób wałek i krój jak kopytka.
- Każdą kluseczkę rozwałkuj i pokrój na prostokąt.
- Na środek ułóż farsz i sklej pośrodku.
- Wierzch pasztecika wysmaruj roztrzepanym żółtkiem.
- Wstaw paszteciki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 30-35 minut