banner

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Autor: Natalia Gregorowicz

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Bezglutenowy chleb kukurydziany

Składniki

Nazwa Ilość
20g drożdży 1 szt
300g mąki kukurydzianej 1 szt
350-400 ml mleka 1 szt
Ew. szczypta soli 1 szt
Masło lub margaryna, kaszka kukurydziana 1 szt
Szczypta cukru 1 szt
1 jajko 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Najpierw rozczyn – zmieszać drożdże, cukier i klika łyżek mleka - pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    2. Białko jaja ubić na pianę.
    3. Do przesianej mąki dodać składniki i rozczyn - wyrobić ciasto.
    4. Napełnić, wysmarowaną margaryną lub masłem i obsypaną kaszką, formę.
    5. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
    6. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 40 minut.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.