banner

Placki ziemniaczane

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Placki ziemniaczane

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Cebula cukrowa 1 szt
Jogurt campina 3 łyżki
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) 3 łyżki
Słonecznik ziarno 2 łyżki
Papryka słodka 1
Ziemniak 1 kg
Olej do smażenia 1 szt
Pieprz czarny 1 łyżeczka
Sól 1

Opis

Placki można przygotować także ścierając ziemniaki na tarce lub w sokowirówce. Ta wersja, którą ja proponuje jest bardziej lekka, puszysta.

Przygotowanie

    1. Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć ziemniaki do robota i pokrój nożem na drobne kawałeczki. Jesli nie masz robota użyj sokowirówki, blendera, lub zetrzyj na tarce.
    2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Pestki słonecznika możesz rozdrobnić nożem lub w robocie.
    3. Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnie. Smaż placki aż będą rumiane z obu stron. Po usmażeniu, kładź placki na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.