Egzotyczny sorbet z musem truskawkowym
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Duży czerwony grapefruit | 1 | szt |
Puszka Ananasów w zalewie | 1 | szt |
Umyte, odszypułkowane truskawki | 1 | szklanka |
Liście mięty do przystrojenia | 1 | szt |
Opis
Polecany dla wszystkich dzieci ( deser bezglutenowy, wegański, bezlaktozowy) za wyjątkiem małych alergików uczulonych na cytrusy (w tym przypadku można zastąpić cytrusy np. jabłkami lub borówkami amerykańskimi).
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Zmrozić puszkę ananasów w zalewie (czas około 30 minut).
- Grapefruita obrać, pozbyć się błonek oraz skórek.
- Zmrożone ananasy wyjąć z puszki, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do głębokiego naczynia.
- Grapefruita pokroić w grubą kostkę, dorzucić do ananasów.
- Dolać do naczynia zmrożoną zalewę z ananasów.
- Całość zblendować na gładką masę i odstawić na 10 minut do zamrażarki.
- W tym czasie umyć, odszypułkować truskawki i pokroić na połówki.
- Truskawki zmiksować.
- Wyjąć zmrożone owoce, poprzekładać do pucharków na lody.
- Wierzch sorbetu polać sosem z truskawek. Całość można przystroić listkiem mięty.
- Gotowe do podania.