banner

Grillowane brzoskwinie z kremem kokosowym

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Grillowane brzoskwinie z kremem kokosowym

Składniki

Nazwa Ilość
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 1 szt
Miód 2 łyżki
Ekstrakt z wanilii 0,5 łyżeczki
Brzoskwinie, przepołowione, bez pestki 3 szt
Orzechy (najlepsze są nerkowce) 0,33 szklanki

Opis

Dla dziecka od 6 roku życia

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Schłodzić mleko kokosowe w lodówce przez około 30 minut.
    2. Oddzielić gęste mleko kokosowe od płynnej cieczy (do ubijania wykorzystujemy gęstą formę mleka, ciecz można zastosować np. do zupy).
    3. Przełożyć gęste mleko kokosowe do naczynia, ubić na wysokich obrotach na puszystą pianę.
    4. Dodać miód i ekstrakt wanilii.
    5. Rozgrzać piekarnik z funkcją grillowania lub patelnię grillową na średnim ogniu (ok.120 °C).
    6. Grillować brzoskwinie do miękkości, ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i schłodzić lekko.
    7. Ułożyć brzoskwinie na talerzu. Na wierzch położyć kleks z bitej śmietany kokosowej.
    8. Całość posypać siekanymi orzechami.
    9. Podawać natychmiast - deser jest gotowy.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.