Korzenny jabłecznik
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jabłka | 3 | szt |
Woda | 0,25 | szklanki |
Miód | 2 | łyżki |
Mąka orkiszowa | 1 | szklanka |
Mąka żytnia typ 2000 | 0,5 | szklanki |
Proszek do pieczenia | 0,5 | łyżeczki |
Soda oczyszczona | 0,5 | łyżeczki |
Cynamon | 1 | łyżeczka |
Imbir | 0,5 | łyżeczki |
Gałka muszkatołowa | 0,5 | łyżeczki |
Miód | 2 | łyżki |
Woda | 0,25 | szklanki |
Cukier puder z ksylitolu | 2 | łyżki |
Jajka | 2 | szt |
Mus jabłkowy (2/3 szklanki), który wykonasz (z 3 jabłek, 1/4 szklanki wody i 2 łyżek miodu ) | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka powyżej 1,5 roku życia.
Przygotowanie
-
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki.
- Przełóż do garnka.
- Zalej ¼ szklanki wody
- Gotuj pod przykryciem kilka minut, aż jabłka staną się miękkie, na koniec dodaj 2 łyżki miodu.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Jajka roztrzep w misce i dodaj do suchych składników razem z ¼ szklanki wody, musem i płynnym miodem.
- Wymieszaj dokładnie łyżką.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż jabłka, a na wierzch wylej ciasto.
- Zapiekaj bez przykrycia 35-40 minut (patyczek włożony do ciasta powinien być suchy).
- Po upieczeniu ciasto oddziel od brzegów naczynia, nałóż przykrywkę i szybkim ruchem obróć ciasto tak, aby jabłka były na górze.
- Zsuń jabłecznik piernikowy na ozdobny talerz.