Owsianka z jabłkami ‘dzień przed’– wersja z mikrofalówką.
Autor: Magdalena Kot
Czas gotowania/pieczenia: 3 minuty
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Płatki owsiane | 0,5 | szklanki |
Mleko | 0,75 | szklanki |
Śmietana kremówka (opcjonalnie, można dodać pół miękkiego banana w cząstkach) | 2 | łyżki |
Jabłko starte na tarce | 1 | szt |
Cynamon | 0,25 | łyżeczki |
Odrobina gałki muszkatołowej | 1 | szt |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Kilka posiekanych orzechów włoskich | 1 | szt |
Przygotowanie
-
- Płatki owsiane namoczyć w mleku i zostawić na noc w lodówce.
- Rano zmieszać ze śmietanką, połową porcji startego jabłka, cukrem i cynamonem, i przełożyć do naczynia nadającego się do użycia w mikrofali.
- Na wierzchu rozsmarować resztę porcji startego jabłka, posypać odrobiną gałki muszkatołowej lub brązowego cukru.
- Włóż do mikrofali na 2-3 minuty.