banner

Pieczone gruszki z miętą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Pieczone gruszki z miętą

Składniki

Nazwa Ilość
Gruszki świeże 1 szt
Lody waniliowe 250 ml
Mięta świeża 1 łyżka
Kiwi 2 szt

Opis

Danie idealne na deser lub przekąskę.

Przygotowanie

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój gruszki na pół i delikatnie wykrój środek, koniecznie zostaw ogonek na jednej z połówek.
    2. Przełóż gruszki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekrojoną stroną do dołu. Piec aż będą miękkie jakieś 40 minut.
    3. Migdały upraż na małym ogniu bez tłuszczu. Na koniec dodaj miód i lekko go podgrzej.
    4. Układaj po dwie połówki gruszek na ozdobnym talerzu – jedną połówkę płasko, i drugą połówkę ogonkiem do góry. Skrop gruszki sosem z miodu i migdałów. Podawaj z gałką lodów waniliowych. Udekoruj gałązką mięty.
    5. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.