Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (1 i 3/4 szklanki mąki, 30 g drożdży świeżych, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanka mleka, 40 g masła, szczypta soli, 1 małe jajko) | 1 | szt |
Składniki na kruszonkę: (3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 16 g cukru waniliowego, 100 g masła) | 1 | szt |
Składniki: 1 kg rabarbaru | 1 | szt |
Opis
Ciąg dalszy sezonu rabarbarowego… postanowiłam wszechobecny aktualnie rabarbar wykorzystać do granic możliwości… ;) Placek ten smakuje trochę jak drożdżówka z rabarbarem… czyli słodkość drożdżowego spodu przełamana lekko kwaskowatym rabarbarem, tylko po to, by po chwili ponownie poczuć słodkość waniliowej kruszonki… miła odmiana od bardziej znanego połączenia rabarbaru na kruchym cieście :)
Przygotowanie
-
- Mąkę przesiać mąkę do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie i włożyć do niego pokruszone drożdże.
- Posypać łyżeczką cukru, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać nieco mąki z brzegów i wyrabiać chwilę ręką. Miskę z rozczynem przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże zaczną pracować stopić masło w pozostałym mleku.
- Dodać resztę cukru i sól.
- Przestudzić, wbić jajko, dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu.
- Zagnieść i bardzo dokładnie wyrobić ciasto, ponownie pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Wypłukać rabarbar i obrać z włókien, łodygi pokroić na kawałki o długości ok 2 cm.
- Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne posiekane lub starte na grubych oczkach masło, rozetrzeć z mąką.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość dwóch palców i przełożyć na natłuszczoną blachę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar.
- Posypać kruszonką i piec ok 35 minut w temp. 200° C.
- Smacznego.