Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (1 i 3/4 szklanki mąki, 30 g drożdży świeżych, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanka mleka, 40 g masła, szczypta soli, 1 małe jajko) | 1 | szt |
Składniki na kruszonkę: (3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 16 g cukru waniliowego, 100 g masła) | 1 | szt |
Składniki: 1 kg rabarbaru | 1 | szt |
Opis
Ciąg dalszy sezonu rabarbarowego… postanowiłam wszechobecny aktualnie rabarbar wykorzystać do granic możliwości… ;) Placek ten smakuje trochę jak drożdżówka z rabarbarem… czyli słodkość drożdżowego spodu przełamana lekko kwaskowatym rabarbarem, tylko po to, by po chwili ponownie poczuć słodkość waniliowej kruszonki… miła odmiana od bardziej znanego połączenia rabarbaru na kruchym cieście :)