Szwedzki chlebek z kardamonem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo do posmarowania ciasta: (1 żółtko, 2 łyżki mleka) | 1 | szt |
Dodatkowo lukier: (2-3 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru pudru, odrobina gorącej wody) | 1 | szt |
Składniki: (30 dag drożdży, 1 i 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka, 4-5 ziaren kardamonu, 3 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, 6 łyżek oleju, szczypta soli) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu (można też użyć gotowego kardamonu w proszku.
- Z drożdży kilku łyżek mleka i ½ łyżki cukru i odrobiny mąki przygotować zaczyn, ostawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąką, cukrem, startym kardamonem i szczyptą soli. Wyrobić.
- Dodać olej i ponownie wyrobić ciasto.
- Przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt 27 x 35 cm, po czym ponacinać w poprzek obu dłuższych brzegów na ok. 1/3 długości, tworząc paski o szerokości 1- 1,5 cm.
- Paski z obu stron na przemian zawijać do środka, lekko dociskając.
- Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 min, aby ciasto ponownie wyrosło.
- Żółtko rozkłócić widelcem z mlekiem.
- Powstałą mieszanką posmarować ciasto.
- Chlebek ułożyć na blasze lub w szerszej keksówce i piec w temp. 175° C (termoobieg 155° C) przez około 20-25 minut.
- Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotować lukier (rozetrzeć wszystkie składniki).
- Lukrem polać albo dokładnie posmarować wierzch chlebka.
- Odstawić by polewa dobrze zastygła.
- Smacznego :)