Słoneczna tarta
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 53 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (cukier puder do oprószenia, skórka cytrynowa do dekoracji). | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (1 i 1/2 szklanki mąki, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru pudru) | 1 | szt |
Składniki na nadzienie: (2 gruszki, 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 20 g masła, 2 łyżki mleka, 16 g cukru waniliowego) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść.
- Jajko rozkłócić, łyżkę zostawić, resztę wlać do ciasta.
- Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
- Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.
- Posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze 3 minuty.
- Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 °C.
- Jabłka i gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać sok z cytryny.
- Wyłożyć na ciasto. Masło wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, polać wierzch ciasta.
- Piec około 25-30 minut.
- Udekorować skórka cytrynową i pudrem.
- Smacznego :)