banner

Tortilla po hiszpańsku

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Tortilla po hiszpańsku

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 żółtej lub pomarańczowej papryki 1 szt
1 czerwona papryka 1 szt
1 duża cebula 1 szt
1 papryczka pepperoni 1 szt
1/3 puszki zielonego groszku 1 szt
10-15 dag żółtego sera (najlepiej gouda), startego 1 szt
2-3 duże ugotowane ziemniaki 1 szt
3 łyżki czarnych oliwek 1 szt
Ewentualnie rozmaryn i chilli 1 szt
Kilka pomidorków koktajlowych 1 szt
6 jajek 1 szt
Pieprz 1 szt
Sól 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Wystudzone ziemniaki pokroić w plastry.
    2. Pokrojoną w pióra cebulę podsmażyć kilka minut na oliwie razem z papryką pokrojoną w cienkie paseczki (można lekko poddusić).
    3. Po chwili dodać ziemniaki, smażyć kilka minut.
    4. Dodać groszek, oliwki i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
    5. Jeszcze chwilę poddusić.
    6. Roztrzepane jajka wymieszać z serem, doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw.
    7. Masą jajeczną zalać warzywa na patelni.
    8. Smażyć kilka minut pod przykryciem, podważając ścinającą się masę z boków, tak aby płynne jajko z góry mogło spłynąć na spód.
    9. Kiedy jajko się zetnie zdjąć z patelni, zsunąć na duży talerz.
    10. Podawać na gorąco lub zimno.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.