Chatka rybaka
Autor: Kinga Gutowska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 łyżka koncentratu z buraków | 1 | szt |
2 kostki z filetów morszczuka | 1 | szt |
2 łyżki mąki | 1 | szt |
2 łyżki surówki z białej kapusty | 1 | szt |
3 łyżki bułki tartej | 1 | szt |
Dodatki: świeży ogórek, por, ser gouda, serek naturalny. | 1 | szt |
1 jajko | 1 | szt |
1 łyżka masła | 1 | szt |
3 ziemniaki | 1 | szt |
Sól i pieprz | 1 | szt |
Olej rzepakowy | 1 | szt |
Opis
Źródło:dziecijedza.com
Przygotowanie
-
- Filety osuszyć papierowym ręczniczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a kiedy będą już miękkie odcedzić, dodać masło oraz koncentrat buraczany i ugnieść je na gładkie puree.
- Na talerzykach ułożyć usmażoną rybę, z różowych ziemniaków zrobić dach, z surówki kominkowy dym, z sera drzwi, a ogórki i por posłużą jako przydomowe roślinki.
- Gotowe, można zajadać Smacznego.