Drożdżówki zawijaski z dżemem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 55 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/4 szklanki cukru | 1 | szt |
15 g świeżych drożdży | 1 | szt |
2 i 1/2 szklanki mąki | 1 | szt |
2 żółtka | 1 | szt |
50 gram miękkiego masła | 1 | szt |
Dodatkowo: (dżem lub powidła/marmolada (ok. 400 g), 1 jajko do posmarowania bułeczek, 1 łyżka mleka do rozmącenia z jajkiem) | 1 | szt |
200 ml mleka | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn.
- Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól.
- Wyrobić.
- Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).
- Ciasto rozwałkować obficie podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, cały posmarować dżemem.
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o grubości ok. 4 cm.
- Ułożyć je na blasze w sporych odstępach, nożem ponacinać wierzch bułeczek w poprzek.
- Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Lekko podrośnięte posmarować jajkiem rozmąconym wcześniej z mlekiem.
- Piec w temp. 200°C przez około 15 min.
- Studzić na kratce.
- Można opruszyc cukrem pudrem lub polukrować.
- Smacznego :)