banner

Muffinki bananowo-truskawkowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Muffinki bananowo-truskawkowe

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 łyżeczki soli 1 szt
2 duże dojrzałe banany 1 szt
1/4 łyżeczki sody 1 szt
1/2 szklanki brązowego cukru 1 szt
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
1 łyżeczka cynamonu 1 szt
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szt
100 g masła 1 szt
2 duże jajka 1 szt
2 szklanki mąki pszennej 1 szt

Opis

Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)

Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.

Przygotowanie

    1. Piekarnik nastawić na 180°C.
    2. W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana.
    4. Wszystko dokładnie wymieszać.
    5. Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.
    6. W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).
    7. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.
    8. Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok ¾ wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.
    9. Piec ok 20-25 minut. Studzić na kratce.
    10. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.