Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 duże jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami | 1 | szt |
100 g jasnego brązowego cukru (w oryginale 120 g) | 1 | szt |
175 g odpestkowanych śliwek kalifornijskich, posiekanych (lub innych bakalii) | 1 | szt |
2 łyżeczki cynamonu (w oryginale przyprawa korzenna do piernika) | 1 | szt |
250 ml maślanki lub zsiadłego mleka/kefiru | 1 | szt |
275 g mąki orkiszowej razowej | 1 | szt |
50 g płatków owsianych | 1 | szt |
1 łyżeczka sody oczyszczonej | 1 | szt |
2 duże jajka | 1 | szt |
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki) | 1 | szt |
50 g masła, roztopionego | 1 | szt |