Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (150 g masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/4 szklanki cukru, 50 ml zimnej wody) | 1 | szt |
Składniki na masę: (6 niewielkich słodkich jabłek (do kwaśnych trzeba będzie dodać nieco więcej cukru), 40 g masła, 1/4 szklanki brązowego cukru) | 1 | szt |
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło posiekać i energicznie zagnieść z mąką, cukrem i wodą.
- Uformować kulę i schłodzić przez około 30 min w lodówce.
- Piekarnik nastawić na 180°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wykroić kółka o śr. o 2 cm większej od foremek na tartaletki (mi wyszło 10 małych tartaletek o śr. 9 cm, przy standardowych foremkach 14-15 cm, wyjdzie około 6 tartaletek).
- Wyciętymi kółkami wyłożyć natłuszczone foremki i uformować ładnie brzegi.
- Przykryć papierem do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub fasolą.
- Piec około 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem/fasolą.
- Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić i stale mieszając skarmelizować brązowy cukier.
- Dodać pokrojone jabłka, dusić około 10 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
- Dodać ½ łyżeczki cynamonu.
- Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.
- Przygotowanie całości: Na tartaletki wyłożyć masę jabłkową.
- Podpiec dosłownie przez 5 minut.
- Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym, najlepiej jeszcze gdy są ciepłe. :)
- Smacznego. :)