banner

Pizza razowa z figami, gorgonzolą i prosciutto

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Pizza razowa z figami, gorgonzolą i prosciutto

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (1 i 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej), 1 łyżka mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, 14 g drożdży świeżych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki soli, kilka łyżek ciepłego mleka) 1 szt
Dodatki:(4 figi, 8-10 plastrów szynki prosciutto, 100 g sera pleśniowego (u mnie gorgonzola pikantna), kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego), grubo mielony pieprz, 20 dag startej mozzarelli) 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Ciasto: Z drożdży, ciepłego mleka i 1 łyżki mąki pszennej przygotować rozczyn.
    2. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
    3. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać rozczyn i resztę składników.
    4. Ciasto dokładnie wyrobić.
    5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godzin).
    6. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować lub uformować dłońmi spód na pizzę (brzegi powinny być nieco grubsze).
    7. Całość: Ciasto posypujemy tartą mozzarellą. Na cieście układamy pokruszoną gorgonzolę, a na nim pokrojone w plastry figi i zwinięte w rulony plastry szynki ( u mnie pocięte w paseczki).
    8. Na wierzchu układamy gałązki tymianku (u mnie suszony, więc dodałam bazylię w listkach) i całość posypujemy grubo mielonym pieprzem.
    9. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.