Sernik z malinami na kruchym spodzie
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (1 szklanka mąki krupczatki, 70 g schłodzonego masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, szczypta cynamonu, szczypta soli) | 1 | szt |
Składniki na masę serową: (300 g malin, 600 g twarogu, 100 g masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie serniki), 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego, 1-2 łyżki cukru pudru) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ciasto: Masło posiekać, dodać mąkę, jajko, cukier, sól i cynamon.
- Energiczne zagnieść ciasto.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.
- Piekarnik nastawić na 180°C (z termoobiegiem do 160°C).
- Ciasto rozwałkować na koło o śr. 24 cm i przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć mniejszej tortownicy – 21 cm, rozwałkowując ciasto na proporcjonalną wielkość, jeśli chcemy, żeby sernik będzie wyższy).
- Masa serowa: Maliny przebrać i oczyścić.
- Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pokruszonym twarogiem (można go wcześniej dwukrotnie zmielić, jeśli wolicie całkiem „gładki” sernik).
- Dodać cukier i mąkę, masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
- Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.
- Połową masy posmarować kruche ciasto.
- Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć na masie serowej i przykryć pozostałą masą.
- Sernik piec ok. 60 minut.
- Po upływie ok.30 minut przykryć go z wierzchu folią aluminiową.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, potrzymać jeszcze 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku.
- Wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
- Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
- Smacznego.