Pizza Graham
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Kiełbasa chuda ekologiczna | 50 | g |
Seler naciowy- gałązka | 1 | szt |
Ser topiony podlaski | 1 | szt |
Bazylia świeża | 2 | łyżki |
Cebula czerwona | 1 | szt |
Cukier | 1 | łyżeczka |
Drożdże | 20 | g |
Mąka graham | 250 | g |
Oliwki zielone | 0,5 | szklanki |
Oregano świeże- listki | 2 | łyżki |
Pomidory w puszcze bez skóry | 1 | szt |
Ser żółty maasdamer | 100 | g |
Bazylia suszona | 1 | |
Cebula | 1 | szt |
Oliwa z oliwek | 2 | łyżki |
Ciepła woda | 0,5 | szklanki |
Czosnek ząbek | 2 | szt |
Koncentrat pomidorowy | 2 | łyżki |
Mozzarella | 50 | g |
Oregano suszone | 1 | |
Papryka czerwona | 1 | szt |
Papryka zielona | 1 | szt |
Parmezan | 20 | g |
Sól | 1 | łyżeczka |
Tymianek | 1 |
Opis
Przygotowanie
-
- W misce wymieszaj 2 łyżki mąki, cukier, drożdże oraz ciepłą wodę.(Odstaw na 15 minut -w tym czasie zajmiemy się sosem.)
- Do blendera wrzuć 4 pomidory bez skóry lub w zimie puszkę pomidorów bez skóry, oregano, bazylię, paprykę słodką, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ser maasdamer, kawałek papryki czerwonej, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku. (Zmiksuj i odstaw)
- Wracamy do ciasta: Do rozczynu z drożdży dodaj sól, zioła, oliwę następnie powoli dodawaj mąkę. (Mieszaj na początku łyżką, następnie ciasto wyrób rękoma. Ciasto nie powinno oblepiać rąk.)
- Odstaw ciasto do urośnięcie do ciepłego miejsca na około 30 minut.
- Jak ciasto urośnie rozwałkuj je na grubość jaka ci odpowiada. (Polecam grubość około 1 cm.)
- Teraz masz czas na pokrojenie pozostałych składników oraz starcie sera. (Oczywiśce składniki można dowolnie modyfikować według własnych upodobań, tą pizzę robiłam jak miałam pustki w lodówce :) ).
- Formę wyłóż papierem do pieczenia Rozwałkowane ciasto przełóż do formy
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy grubą warstwę sosu pomidorowego.
- Następnie posupujemy serem żółtym, układamy kiełbaskę, ser topiony, cebulę czerwoną oraz paprykę. Na wierzchu posypujemy jeszcze parmezanem i mozzarellą.
- Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 210 piekarnika i pieczemy około 20 minut. Smacznego.