Ptasie mleczko z malinami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto (na około 24 sztuki): (3 jajka, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 16 g cukru waniliowego (u mnie domowy),1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Składniki na krem: (600 ml śmietany kremówki, 400 ml jogurtu naturalnego, 40 dag malin, 2 szklanki soku malinowego lub wiśniowego, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 10 łyżeczek żelatyny, 5 łyżek cukru) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
- Ciągle ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej.
- Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do wypieków blasze, wygładzić szerokim nożem lub packą.
- Piec około 15 minut w temp. 200°C.
- Po upieczeniu pozostawić przez chwilę w piekarniku.
- Po kilku minutach wyjąć do wystudzenia.
- Cytrynę sparzyć, wytrzeć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Jogurt wymieszać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz 5 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
- Dwie trzecie śmietany ubić na sztywno i dodać do masy jogurtowej.
- Świeże maliny przebrać, opłukać, osuszyć.
- Odłożyć część do dekoracji (ok. 24).
- Resztę malin ułożyć na przestudzonym spodzie biszkoptowym.
- Na malinach rozsmarować masę jogurtowo-śmietanową i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Resztę żelatyny rozpuścić, wymieszać z sokiem, tężącą galaretką polać masę jogurtową.
- Gotowy deser wstawić jeszcze na minimum 1-2 godziny do lodówki.
- Resztę śmietany ubić na sztywno, przełożyć do rękawa (szprycy).
- Ptasie mleczko podzielić na małe porcje i każdą udekorować kleksem bitej śmietany i maliną.
- Smacznego :)