Puszyste jagodzianki
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo do posmarowania bułeczek: (1jajko, 1 łyżka mleka) | 1 | szt |
Składniki na ciasto (wychodzi ok. 16 jagodzianek): (450 g mąki pszennej chlebowej, 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7,5 g) lub 14 g świeżych, 1 jajko, 1 szklanka mleka, ½ szklanki cukru, 1/4 oleju słonecznikowego, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli) | 1 | szt |
Składniki na farsz jagodowy: (300 g jagód, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |
Składniki na lukier: (ok. 1 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody) | 1 | szt |