banner

Rabarbar pod bezą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Rabarbar pod bezą

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na masę bezową: (2 białka, 1/2 szklanki drobnego cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny) 1 szt
Składniki: (1,5 kg rabarbaru, 25 dag masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 duża torebka cukru waniliowego (32 g), szczypta soli, otarta skorka z 1 cytryny, 4 jajka, 1 i 2/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Rabarbar umyć i starannie oczyścić z łyka.
    2. Pokroić na nieduże kawałki długości ok. 3 cm.
    3. Masło, 20 dag cukru, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę.
    4. Dodać skórkę cytrynową. Nie przerywając ucierania, wbijając kolejno jajka.
    5. Mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać, dodać do masy.
    6. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze.
    7. Rabarbar wymieszać z pozostałym cukrem, umieścić na cieście.
    8. Piec ok 30 minut w temp. 200° C.
    9. Białko ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać sok cytrynowy.
    10. Masę umieścić w szprycy i wycisnąć na cieście bezową kratkę.
    11. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika o tej samej temperaturze na ok. 5 min. Podawać ostudzone.
    12. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.