Tortilla po hiszpańsku
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 żółtej lub pomarańczowej papryki | 1 | szt |
1 czerwona papryka | 1 | szt |
1 duża cebula | 1 | szt |
1 papryczka pepperoni | 1 | szt |
1/3 puszki zielonego groszku | 1 | szt |
10-15 dag żółtego sera (najlepiej gouda), startego | 1 | szt |
2-3 duże ugotowane ziemniaki | 1 | szt |
3 łyżki czarnych oliwek | 1 | szt |
Ewentualnie rozmaryn i chilli | 1 | szt |
Kilka pomidorków koktajlowych | 1 | szt |
6 jajek | 1 | szt |
Pieprz | 1 | szt |
Sól | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Wystudzone ziemniaki pokroić w plastry.
- Pokrojoną w pióra cebulę podsmażyć kilka minut na oliwie razem z papryką pokrojoną w cienkie paseczki (można lekko poddusić).
- Po chwili dodać ziemniaki, smażyć kilka minut.
- Dodać groszek, oliwki i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
- Jeszcze chwilę poddusić.
- Roztrzepane jajka wymieszać z serem, doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw.
- Masą jajeczną zalać warzywa na patelni.
- Smażyć kilka minut pod przykryciem, podważając ścinającą się masę z boków, tak aby płynne jajko z góry mogło spłynąć na spód.
- Kiedy jajko się zetnie zdjąć z patelni, zsunąć na duży talerz.
- Podawać na gorąco lub zimno.
- Smacznego :)