Bułeczka orkiszowa z ziarenkami
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Sezam ziarno | 2 | łyżki |
Drożdże | 40 | g |
Mąka pełnoziarnista orkiszowa | 3 | szklanki |
Miód płynny | 1 | łyżka |
Mleko 3,2% | 1 | szklanka |
Pestki słonecznika | 2 | łyżki |
Płatki migdałów | 2 | łyżki |
Sezam | 2 | łyżki |
Siemię lniane | 3 | łyżki |
Sól ziołowa | 1 | |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Woda | 1 | łyżka |
Kminek mielony | 1 | |
Pestki dyni | 2 | łyżki |
Płatki owsiane | 2 | łyżki |
Tymianek | 1 |
Opis
Przygotowanie
-
- Podgrzej mleko.
- W misce wymieszaj 4 łyżki mąki, drożdze, ciepłe mleko. (Odstaw na 15 minut).
- W międzyczasie na patelni podsmaż pestki, płatki owsiane i ziarna. (Pod koniec smażenia dodaj miód dokładnie wymieszaj).
- Do rozczynu z drożdży powoli dodawaj pozostałą mąkę. Ciasto wyrób rękoma.
- Pod koniec dodaj łyżkę oliwy oraz ziarna. Dokładnie zagnieć.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
- Z ciasta uformuj małe bułeczki.
- W misce wymieszaj jajko i łyżkę wody.
- Na tackę do pieczenia wyłóż bułeczki. Z wierzchu posmaruj jajkiem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni przez 20-25 minut.