Jajka w Pomidorach
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 7 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
2 cebulki dymki | 1 | szt |
2 łyżki oliwy z oliwek | 1 | szt |
2 ząbki czosnku | 1 | szt |
4 duże pomidory | 1 | szt |
Garść liści szpinaku | 1 | szt |
Świeża bazylia | 1 | szt |
4 jaja | 1 | szt |
Łyżka masła | 1 | szt |
Sól, pieprz | 1 | szt |
Szczypiorek | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Pomidory umyć, osuszyć, odciąć wierzchy (mniej więcej ¼ wysokości), wydrążyć miąższ pozostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.
- Środek pomidorów posolić, popieprzyć i odwrócić otworami do dołu by wyciekł sok.
- Z miąższu wyjąć pestki i pokroić go w kostkę.
- Cebulki obrać, pokroić w talarki i zeszklić na oliwie.
- Dodać sparzone liście szpinaku oraz miąższ pomidorów.
- Smażyć do chwili odparowania soku.
- Doprawić solą, pieprzem, dodać listki bazylii.
- Powstałym nadzieniem wyłożyć wydrążone pomidory.
- Ustawić je ciasno jeden obok drugiego w rondlu.
- Podlać sokiem pomidorowym lub odrobiną wody.
- Do każdego pomidora wbić jedno jajko, położyć na wierzch wiórki masła i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż jajka się zetną (żółtko może być półpłynne).
- Posypać posiekanym szczypiorkiem.