Róże karnawałowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
2 szklanki mąki | 1 | szt |
2-3 łyżki gęstej śmietany | 1 | szt |
5 dag twardego masła | 1 | szt |
Dodatkowo: (olej do smażenia, cukier puder do oprószenia, konfitura) | 1 | szt |
6 żółtek | 1 | szt |
Aromat waniliowy | 1 | szt |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
*jeśli spodziewacie się gości lub macie na te róże "wielką ochotę", polecam zrobić z podwójnej porcji ;).
Przygotowanie
-
- Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem.
- Dodać żółtka, śmietanę i aromat.
- Ciasto dokładnie wyrobić przez co najmniej 20 minut (w robocie krócej).
- Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli.
- Ciasto powinno być stosunkowo miękkie i elastyczne, absolutnie nieklejące.
- Wyrobione ciasto przykryć pozostawić na kwadrans do „wypoczęcia”.
- Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość ok 1 mm).
- W miarę potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.
- Na jedną różę potrzebne są trzy krążki o różnych średnicach.
- Każdy z nich musi być mniejszy od poprzedniego o 1-1,5 cm.
- Brzegi krążków naciąć w pięciu miejscach, środki posmarować białkiem.
- Sklejać krążki od największego do najmniejszego i nadawać im odpowiedni kształt palcami.
- Róże wkładać na olej rozgrzany do 170°C, wierzchołkami do spodu.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone wyjmować z garnka i odkładać na bibułki lub papierowe ręczniki do odsączenia z tłuszczu.
- Ostudzone przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem i udekorować konfiturą.
- Smacznego :)