Sałatka wielkanocna
Autor: Marzena Gontarz
Czas gotowania/pieczenia: 7 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 pęczka szczypiorku | 1 | szt |
1 czubata łyżka majonezu | 1 | szt |
1 duży ząbek czosnku | 1 | szt |
1 garść rukoli | 1 | szt |
1 garść rzeżuchy | 1 | szt |
1 ogórek- około 20 dag | 1 | szt |
10 dag mieszanki kiełków na patelnię | 1 | szt |
15 dag mrożonego szpinaku | 1 | szt |
2 garście mixu sałat | 1 | szt |
2-3 rzodkiewki | 1 | szt |
3 duże różyczki brokułów | 1 | szt |
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego | 1 | szt |
Sól, pieprz | 1 | szt |
6 jajek | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Jajka myjemy, gotujemy 4-5 minuty we wrzącej wodzie.
- W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów do chwili aż będą jeszcze lekko twarde.
- Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem.
- Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy.
- Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz.
- Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę.
- Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów.
- Polewamy połową sosu.
- Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą.
- Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji.
- Układamy jaja.
- Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.