Tartaletki z owocami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Składniki na ciasto: (400 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 3 łyżki mielonych migdałów, 2 jajka, aromat śmietankowy) | 1 | szt |
Składniki na dekorację: truskawki | 1 | szt |
Składniki na nadzienie:( 1 cukier waniliowy, 1 szklanka serka mascarpone, 1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromatu, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Składniki na ciasto szybko zagnieść (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu rozwałkować, wykleić foremki do tartaletek.
- Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok 20 minut (do złotego koloru).
- Cukier waniliowy rozdrobnić na proszek (można moździerzem, tłuczkiem lub młynku).
- Połowę wymieszać z serkiem i aromatem.
- Część tartaletek wypełnić serkiem.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wypełnić nią pozostałe tartaletki.
- Truskawki pokroić w cząstki i plasterki różnej wielkości i udekorować ciasteczka.
- Smacznego.