banner

Zupa fasolowa

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 8 godzin

Zupa fasolowa

Składniki

Nazwa Ilość
1 pietruszka, 1 szt
1 szkl. suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 1 szt
1.2 l wody, 1 szt
10 dkg boczku wędzonego, 1 szt
2 cebule, 1 szt
2 łyżki mąki, 1 szt
2 marchwie, 1 szt
4 kartofle, 1 szt
Majeranek i sól do smaku 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Fasolę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (cebulę tylko jedną) zalać wodą w szybkowarze, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
    2. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć, zrumienić na nim oczyszczoną i drobno pokrojoną drugą cebulę.
    3. Z mąki i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto.
    4. Po upływie przewidzianego czasu szybkowar otworzyć, postawić z powrotem na ogień i wetrzeć do zupy ciasto, posługując się tarką do jarzyn, zagotować.
    5. Posolić, dodać usmażony boczek z cebulą.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.