banner

Zupa ogórkowa

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Zupa ogórkowa

Składniki

Nazwa Ilość
Jogurt śmietankowy Campina 1 szklanka
Kapusta pekińska- liść 1 szt
Koperek świeży 1 szt
Marchew 2 szt
Ogórek kiszony 4 szt
Pietruszka 1 szt
Por 0,5 szt
Woda 4 szklanki
Ziemniak 3 szt
Żółtko 1 szt
Filet z kurczaka 1 szt
Liść laurowy 1 szt
Natka pietruszki 1 szt
Pieprz czarny 1
Sos sojowy 2 łyżki
Ziele angielskie 1 szt

Opis

Starszym dzieciom możesz przyprawić także bulionem ekologicznym.

Przygotowanie

    1. Do garnka wlej wodę, wrzuć mięso oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
    2. W międzyczasie obierz i umyj warzywa. Ogórki możesz obrać ze skórki, starszym dzieciom zostaw ze skórką.
    3. Warzywa (poza ogórkami) dodaj do mięsa. Gotuj 15 minut.
    4. Wyjmij mięso, oraz warzywa z zupy.
    5. Na tarce zetrzyj ogórki oraz marchewkę. Mięso drobno pokrój. Dodaj do zupy.
    6. Wymieszaj połowę jogurtu z żółtkiem i gorącą zupą. Dodaj do zupy i zagotuj.
    7. Zupę podawaj z łyżką zimnego jogurtu. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.