banner

Łosoś i szparagi

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Łosoś i szparagi

Składniki

Nazwa Ilość
Łosoś wędzony 100 g
Masło 1 łyżka
Szparagi świeże (poza sezonem z puszki) 330 g
Cukier biały 1 łyżka
Sok z cytryny 1 łyżka
Koperek 2 łyżki

Opis

Wyśmienity rezultat. Rozpływa się w ustach.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Dokładnie umyj szparagi i usuń końcówki. Obierz szparagi dość cienko, a następnie zwiąż w pęczek bawełnianą nitką i gotuj w wysokim garnku przez ok. 10 minut we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odsącz.
    2. Łososia wrzuć na patelnię na rozgrzane masło.
    3. Smaż łososia przez 2 minuty, dodając sok z cytryny, pieprz i szczyptę soli, na koniec koperek.
    4. Szparagi wyłóż na duże obiadowe talerze. Polej przygotowanym sosem. Podawaj natychmiast.
    5. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.