banner

Domowe mleko migdałowe

Autor: Paulina Tortyna

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 12 godzin

Domowe mleko migdałowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka migdałów 1 szt
2 szklanki wody źródlanej 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Migdały zalać wrzątkiem i po 10 min opłukać pod zimną wodą.
    2. Migdały obrać ze skórki, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc (przynajmniej na 12 godzin).
    3. Rano odcedzić je i opłukać pod bieżącą wodą
    4. Zmiksować w blenderze migdały z 2 szklankami wody źródlanej (ok. 2 min na najwyższych obrotach)
    5. Odcedzić zmiksowane migdały na sitku-gazie bądź czystej ściereczce, ścisnąć mocno, aby wydobyć mleczko z masy migdałowej
    6. Można użyć większej ilości wody do zmiksowania z migdałami - wtedy mleko będzie mniej intensywne w smaku.
    7. Mleko migdałowe przechowujemy 2 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.