Kanapki w stylu francuskim
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 70 | g |
Pieczywo tostowe | 2 | szt |
Ser emmentaler | 100 | g |
Szynka parmeńska | 5 | g |
Jaja | 1 | szt |
Mleko | 125 | ml |
Mąka pszenna | 0,5 | łyżeczki |
Olej do smażenia | 1 | łyżka |
Pieprz | 1 |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Składniki do oddzielenia na sos: (30g masła, 1 łyżeczka oleju do smażenia, ½ łyżeczki mąki pszennej, 125ml ciepłego mleka, pieprz)
- Chleb tostowy pozbawić skórki, pokroić w trójkąty, na dwóch kromkach położyć starty ser i szynkę krojoną też w trójkąt.
- Posypać szynkę serem. Przykryć pozostałymi kromkami i przycisnąć.
- Przygotować biały sos: Roztopić masło z olejem na średnim ogniu. Wsypać mąkę, mieszać - smażąc ok. 1 minuty. Stopniowy dolewać mleko. Cały czas mieszając aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zestawić z ognia dodać pozostały ser (2 łyżki). Doprawić pieprzem, odstawić.
- Rozbić jajko, roztrzepać widelcem, moczyć w nim kanapkę. Rozgrzać mocno grill. Masło roztopić na patelni na średnim ogniu.
- Obsmażyć na niej kanapki (można obydwie jednocześnie). Kanapki smażymy na złotobrązowy kolor.
- Przełożyć kanapki do blachy wyłożonej folią i posmarować białym sosem.
- Zapiekać 4 minuty, aż wszystko się połączy. Podawać gorące.
- Smacznego.