Mleczko ryżowe
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
2 łyżeczki ugotowanego ryżu białego | 1 | szt |
150 ml mleka modyfikowanego następnego w płynie | 1 | szt |
Opis
Gdy zwiększymy udział przetartego ryżu kosztem mleka modyfikowanego uzyskamy gęstszą konsystencję.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Ryż gotować w wodzie przez 25 minut, następnie przetrzeć przez sitko.
- Mleko modyfikowane przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Następnie 2 łyżeczki przetartego ryżu połączyć z 150 ml mleka modyfikowanego i mieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Można również połączyć nieprzetarty ryż z mlekiem modyfikowanym i zmiksować składniki.