Warzywa z indykiem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Udziec z indyka | 20 | g |
Kleik ryżowy | 2 | łyżeczki |
Marchew | 1,5 | szt |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Por | 0,5 | szt |
Woda | 0,5 | szklanki |
Ziemniak | 1 | szt |
Groszek zielony | 10 | szt |
Opis
Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)
Ilość wody podana jest na mały garnuszek.
Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.
Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.
Nie gotujemy na dużym ogniu.
10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach.
- W pierwszym ugotuj indyka. Gotuj około 15- 20 minut.
- W drugim garnku na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj 15 minut.
- Do warzyw dodaj indyka, oliwę i kleik. Zmiksuj do odpowiedniej konsystencji. Jak dziecko ma ząbki możesz rozgniatać warzywa widelecem.