Warzywa z indykiem
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Winogrono białe | 4 | szt |
Seler - mały kawałek | 1 | szt |
Udziec z indyka | 20 | g |
Kleik kukurydziany | 2 | łyżki |
Marchew | 1,5 | szt |
Oliwa z oliwek | 1 | łyżka |
Por | 0,5 | szt |
Woda | 0,5 | szklanki |
Ziemniak | 1 | szt |
Mleko modyfikowane | 2 | łyżki |
Groszek zielony | 7 | szt |
Natka pietruszki | 0,5 | szt |
Opis
Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)
Ilość wody podana jest na mały garnuszek.
Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.
Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.
Nie gotujemy na dużym ogniu.
10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Zagotuj wodę.
- Na wrzątek wrzuć mięsko. Gotuj około 10-15 minut.
- Do mięsa dorzuć warzywa. Gotuj 15 minut.
- Dodaj obrane i bez pestek winogrona, oliwę oraz kleik.
- Poczekaj aż obiadek nieco ostygnie i dodaj mleko. Do około 40 stopni.
- Część obiadku zmiksuj resztę rozdrobnij widelcem. Gotowe.