banner

Zupa jarzynowa z indykiem

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Zupa jarzynowa z indykiem

Składniki

Nazwa Ilość
Udziec z indyka 20 g
Kleik ryżowy 2 łyżki
Marchew 1 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Pietruszka 1 szt
Woda 0,5 szklanki
Ziemniak 1 szt

Opis

Wodę uzupełniamy, w trakcie gotowania. (Jak jest za mało.)

Ilość wody podana jest na mały garnuszek.

Wielkość garnka wpływa na ilość wody podawaną do przepisów.

Kierujemy się zasadą im mniej wody używamy do gotowania tym lepiej.

Nie gotujemy na dużym ogniu.

10g mięsa= łyżeczka drobno pokrojonego mięska.

Przygotowanie

    1. W dwóch osobnych garnuszkach zagotuj wodę.
    2. W międzyczasie pokrój drobno indyka oraz warzywa.
    3. Do pierwszego garnka na wrzątek wrzuć indyka. Gotuj około 15-20 minut (aż mięsko będzie miękkie).
    4. W drugim garnku ugotuj warzywa. Gotuj 15 minut.
    5. Połącz warzywa z mięsem, dodaj oliwę i kleik.
    6. Zmiksuj dolewając wywar warzywny (dopasuj konsystencję zupki do upodobań dziecka).
    7. Gotowe.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.